Kwaliteit en design!

Hieronder ziet u het laatste nieuws over Zanting Maatwerk in RVS.Lasersnijden.

Nu ook lasersnijden.

Van enkele stuks tot series welke snel te leveren zijn.
Product ontwikkeling.

Ook voor product ontwikkeling bent u bij Zanting rvs aan het goede adres.

Wij denken met u mee hoe u het een en ander goedkoper en kwalitatief beter kunt laten produceren.
CNC zetten

Voor al uw precisie zetwerk beschikken wij over een CNC Durma kantbank,
Ontbramen

Sinds enige tijd beschikken wij ook over twee ontbraamtrommels. Met deze machines worden stalen, aluminium of rvs onderdelen verfijnd en mooier gemaakt. Door het trommelen of ontbramen worden scherpe en ruwe kanten van onderdelen glad gemaakt met een heel mooi resultaat.

.
Informatie over roestvrijstaal

 

Roestvrijstaal is een veelgebruikte maar eigenlijk onjuiste benaming van het product roestvaststaal. Roestvaststaal is een legering van ca. 80 % ijzer met een aantal toevoegingen zoals o.a. chroom, nikkel en molybdeen. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat een roestvaste huid op het materiaal gevormd wordt.

In roestvaststaal is een keuze uit talloze verschillende legeringen mogelijk. De meest gebruikte zijn RVS 304, de huishoudkwaliteit, die veelal binnen gebruikt wordt voor o.a. keukeninrichting en RVS 316, de zuurbestendige kwaliteit, die voor buiten geadviseerd wordt en o.a. voor laboratoriumbladen toegepast wordt. De chemische bestendigheid van deze legeringen is voor specifieke toepassingen in bestendigheidlijsten te controleren.

Het is van zeer groot belang is dat het bedrijf dat roestvaststaal verwerkt géén ijzer verwerkt in dezelfde ruimte en op dezelfde machines. Op de gereedschappen kunnen deeltjes achterblijven die op hun beurt weer in de huid van de roestvaststalen producten terechtkomen. Deze deeltjes zijn van grote invloed op de corrosiewerende eigenschappen van het roestvaststaal. Het roestvaststaal gaat meeroesten, dit wordt besmettingscorrosie genoemd.

Ook tijdens de montage dienen roestvaststalen producten goed beschermd worden. Vooral stalen boorkrullen of slijpsel en chemische reinigingsmiddelen zoals zoutzuur (tegelzetters) en chloor (schoonmakers) richten hier nog wel eens schade aan. Eventueel aanwezige plasticfolie moet bijtijds verwijderd worden zodat geen verkleuring kan ontstaan.

Na oplevering is het belangrijk dat het product in een onderhoudsschema wordt opgenomen zodat het roestvaststaal regelmatig wordt schoongemaakt.     
Onderhoud van roestvaststaal

  

In de meeste gevallen zal reinigen met een zachte doek of spons en een sopje van een algemeen reinigingsmiddel, voldoende resultaat opleveren.
 
Een andere eenvoudige manier is reinigen met een licht vochtig microvezeldoekje. Op spiegel-glanzende roestvrijstalen oppervlakken doen glasreinigers het ook goed. Vermijd schuurmiddelen want deze laten krassen achter. Op geslepen (vertaling van "polished” in rvs jargon) oppervlakken wrijft u met slijprichting mee.
 
Natuurlijk is geen enkel materiaal in het huishouden volledig onderhoudsvrij, en roestvrij staal is wat dit betreft geen uitzondering. Maar roestvrij staal laat zich wel degelijk gemakkelijk reinigen, zodat een ontsmet en zeer hygiënisch oppervlak wordt verkregen.
 
Vingerafdrukken op het oppervlak van roestvrij staal vormen vooral een probleem op nieuwe apparaten. Na enkele weken zijn vingerafdrukken al een stuk minder zichtbaar als toen het oppervlak nog "gloednieuw” was. Een gemakkelijke en vriendelijke methode tegen vingerafdrukken en lichte vlekken is het afnemen met een doekje met wat olijfolie.
 
Voor hardnekkiger vuil zoals vet of theevlekken zal een normaal reinigingsmiddel (bv. CIF/Cillitbang} meestal wel volstaan.
 
Vooral in gebieden met hard water dient u de oppervlakken droog te vegen en de natte doek of spons te verwijderen om waterafdrukken en kalkafzetting te voorkomen.
 
Is er toch kalkaanslag ontstaan dan kan de afzetting eventueel behandelt worden met een 25% azijnoplossing. Voorzie enige tijd om de afzetting te laten oplossen. Hierna zoals gewoonlijk reinigen, spoelen en droogvegen.
 
Gebruik voor het reinigen van roestvrij staal nooit schuursponsjes van niet-roestvrij staalwol. Gewone staalwollen sponsjes kunnen na het schoonmaken roestige vlekken achterlaten die de weerstand van het roestvrij staal tegen corrosie permanent aantasten.
 
Indien u schuursponsjes van roestvrij staalwol gebruikt, zullen de veroorzaakte krassen de corrosie bestendigheid van het oppervlak niet aantasten. De krassen zelf kunnen echter niet meer  worden verwijderd en deze vorm van "agressieve” reiniging is daarom niet geschikt voor delicate, decoratieve oppervlakken.
 
Ook ontsmettingsmiddelen die bleekwater (natriumhypochloriet) bevatten kunnen roestvrij staal aantasten als ze te geconcentreerd zijn of te lang in contact met het oppervlak worden gelaten. Als u deze "ontsmettingsproducten” toch wil gebruiken, los ze dan eerst op, beperk hun contact met het oppervlak tot een minimum en zorg ervoor dat het oppervlak achteraf heel goed wordt gespoeld.
Een reinigingsmiddel als bijv. zilverpoets kan chloriden en sterke zuren bevatten en is dan ook
ongeschikt voor roestvrij staal.
 
Voor het onderhoud van decoratieve rvs producten bestaan ook speciale beschermsprays en pasta’s. Let wel, onderstaande behandelmethodes zijn alleen geschikt voor decoratieve onderdelen, niet voor elementen die in contact komen met voedsel!
 
De meeste reinigingssprays voor metalen oppervlakken (bv. 3M, Henkel) bevatten siliciumolie. Deze producten, die vaak speciaal voor roestvrij staal zijn gemaakt, kunnen het schoonmaken een stuk eenvoudiger maken.
Hoewel ze oude vingerafdrukken verwijderen, zullen deze sprays evenwel nieuwe afdrukken niet onzichtbaar maken. Het effect van de spray varieert gewoonlijk van een paar dagen, in een kwetsbare omgeving, tot meerdere weken. De siliciumolie kan volledig worden verwijderd met een simpel sopje.
 
Poetspasta’s (bv. van Johnson, Cox, Erdal, Stahlfix) produceren een microscopische doch zeer resistente waslaag die maken dat de metalen oppervlakken bijzonder eenvoudig te reinigen zijn. Daar ze bestand zijn tegen afwasmiddelen, gaan deze coatings verscheidene maanden mee. Zij kunnen worden verwijderd met alcohol.